The Goldberg Variations


Εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης, Λειψία, ~1741.
(Wikipedia)

Κάτι έχει αρχίσει να κουνιέται με την υπόθεση Tchotchke και σίγουρα δεν μιλάω για τον μετρητή επισκέψεων του μπλογκ, ούτε για μέρος της ανατομίας μου. Μετά τον Crazy Monkey που συνταράχτηκε από το λουκ του μπουκαλιού και πήγε και βρήκε όλες τις διαφημίσεις της Absolut στο διαδίκτυο, η Κουρούνα, ασθμαίνουσα υπό το βάρος 155(!) σχολίων για το ουρηθ(ρ)οπλαστικό ποστ της και ενώ ακόμη είναι «πολλά busy» με το νέο κυνιματογραφικό «15-days-in-the-making» αριστούργημά της [διαβάστε το, ασυζητητί], σχολιάζει κι αυτή την ιδέα των (αντι-)βραβείων Tchotchke για την ελληνική μπλογκόσφαιρα… Ελπίζοντας μόνο να μη φυλάει το «βραβείο της ανοικτής παλάμης» για τις αφεντιές μας, της χορηγούμε απευθείας κάρτα εισόδου στο bunker της κριτικής επιτροπής, με δικαίωμα ψήφου. (Όχι, Ιφιμέδεια, δεν προτιμήσαμε άλλη αντ’ εσού. Ο τίτλος του σημερινού δεν είναι τυχαίος, άλλωστε. Άσε που ταιριάζει με τη μέρα – κλασική δεν παίζουν τα ραδιόφωνα;)

Λόγω των εξαιρετικών συνθηκών (μεγάλη βδομάδα, ετοιμασίες για οβελίες, ορατόρια του Αγίου Σεβαστιανού στο Μέγαρο και οράματα με ξεροψημένες πετσούλες να γυρνάνε σχεδόν βασανιστικά αργά στα μυαλά των φευγάτων μπλόγκερς), θα αντιπαρέλθουμε μάλλον ανώδυνα τον ποταμό τζάμπο-ποστ (μπαουλίνο, λαμπάδα-θρόνος-μπάρμπι, αυγουλίνο-παιχταράς κοκ) που κατέκλυσε το Διαδίκτυο τις άγιες τούτες μέρες. Το χριστεπώνυμο πλήρωμα του μπλογκ μας (και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο κυριολεκτούμε) διακατέχεται άλλωστε από φιλοζωικά αισθήματα — τουλάχιστο για τις γάτες μην έχετε παράπονα. (Να θυμηθώ να βγάλω τα χοιρίδια στον κήπο γμτ, μη κάνουν πάλι το σπίτι στάβλο…)

Με συνοπτικές, συνοπτικότατες διαδικασίες, εφιστούμε την προσοχή των απανταχού αναγνωστών στις παρακάτω εξαιρετικές εμφανίσεις (κερδίζουν αβλεπί δεύτερη μερίδα μαγειρίτσα μετά την Ανάσταση και σπέσιαλ πετσούλες απ’ τη σούβλα ανήμερα):

Τότε που κρεμούσαν τον βαλέ… από την Avanti (Τα εις εαυτόν) — άψογο Σοφία!
Vita Moderna από τον
Vita Moderna (Vita Moderna) — μια γραφή που μου θύμισε Ρέη Μπράντμπουρι και Φρέντυ Γερμανό -ταυτόχρονα! Αν έχετε χρόνο, διαβάστε και το προηγούμενο ποστ του: A Day in the Life.
Γιν και Γιανγκ από την
Χαρά (Χαράς Ευαγγέλιο) — σίγουρα, ως κείμενο, αξίζει τον έπαινο «με την πρώτη» (ως ιδέα, θα δείξει).

Προβληματισμοί (δηλαδή, προβληματιστείτε με):

Παιδικές Αναμνήσεις από την wisdom (εξ απανέκαθεν)
Οι γυναίκες του σήμερα από τον
Estarian (The Painless Journals)
Έκκριση και κρίση Β’ από τον
Olyf (Olyf) [Διαβάστε το πρώτο μέρος εδώ.]
Παιχνίδια Σκιών από το
Nick (Into the Shadow)
Τι κανεις εκει?(Αααααργκκκκχχχχχ) από την
Lili (Woman in this City).

Δεν μπορούμε όμως να μην τραβήξουμε και μερικά ..αυτάκια (να εκληφθούν ως φιλικές προειδοποιήσεις). Ο ήδη (θετικά) μνημονευθείς A Kontrario φλερτάρει αγρίως με τη μπουκάλα (μας) με το οδοιπορικό του στα ένθετα των κυριακάτικων εφημερίδων (αφού σε βόλεψαν κύριος, γιατί τα μπαγλαρώνεις;). Είχε ήδη κάνει ένα φάουλ εντός περιοχής με το προηγούμενο ποστ του, αλλά δεν είπαμε κουβέντα επειδή πραγματεύεται τον Μητσοτάκη και δεν είναι να κάνεις κριτική σε Μητσοτακοπόστ, ειδικά όταν επέρχεται ταξίδι στην Κρήτη: πολλά μπορούν να σου συμβούν (η Φαλκονέρα δεν είναι δα τόσο παλιά).

Στο γενικά καλό και ομαδικό/πολυσυμμετοχικό μπλογκ e-Rooster βρήκαμε ένα μάλλον επιφανειακό ποστ-σχόλιο πάνω στη σχετική συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία με βάση τα ποσοστά εκπροσώπησής τους στα κοινοβούλια (η κατάταξη προέρχεται από τον Economist). Εν πάσει, δεν βγαίνει ακριβώς νόημα, μάλλον κάποιες λέξεις δεν έχουν μεταφραστεί (;;;) σωστά; [Σημ.: το ξαναδιαβάσαμε και πάλι δεν καταλάβαμε τι ακριβώς θέλει να πεί ο αρθρογράφος.] Ίσως ένας διορθωτής να βοηθούσε.

Στο σύντομο άρθρο του για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα με τίτλο Η συγνώμη του Βιμ, ο μπλόγκερ (και δημοσιογράφος των Νέων) Μιχάλης Μητσός (Διαστάσεις), πέφτει (ελπίζουμε) στην παγίδα του εύκολου εντυπωσιασμού, συρρικνώνοντας την «ανοχή» της διεθνούς κοινότητας απέναντι στις ακρότητες των Βόσνιων Σέρβων, πάνω στην αποτυχία της Ολλανδικής στρατιωτικής δύναμης (κυανόκρανων του UNPROFOR) να τις αποτρέψει. Όλα αυτά (και ακόμη περισσότερα, όπως οι βάσιμες υπόνοιες για τις «καλές σχέσεις» μεταξύ του Μλάντιτς και του Ολλανδού στρατηγού Κάρεμανς) είναι γνωστά. Η αναλυτική έκθεση που εκπόνησε το Ολλανδικό Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης Πολεμικών Συγκρούσεων(Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) μετά από ανεξάρτητη έρευνα που διεξήχθη κατά παραγγελία της Ολλανδικής Κυβέρνησης (2000), έχει δημοσιευθεί από τις 10 Απριλίου 2002. Η περίπτωση της Σρεμπρένιτσα θεωρείται σημαντικότατο παράδειγμα της αδυναμίας του ΟΗΕ να αποτρέπει οργανωμένες εκκαθαρίσεις και Γενοκτονίες (η περίπτωση της Ρουάντα είναι το δεύτερο μεγάλο παράδειγμα). Αυτό που ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί (και δυστυχώς έχει πάψει να ερωτάται) είναι το γιατί οι Ολλανδοί κυανόκρανοι που ήταν μόνο 3.500 ελαφρά οπλισμένοι και σε μειονεκτική θέση ‘μάχης’ δεν έλαβαν ποτέ αεροπορική κάλυψη όσο οι προετοιμασίες για τη σφαγή ήταν σε εξέλιξη καθώς και πώς αμέσως μετά τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα και τον περίφημο βομβαρδισμό με όλμους της αγοράς του Σεράγεβο ξεκίνησε η αεροπορική δράση του ΝΑΤΟ κατά των Σέρβων. Η πιθανότητα να ήταν οι νεκροί της Σρεμπρένιτσα το «εισιτήριο» για την αμερικανική/νατοϊκή επέμβαση κατά της Γιουγκοσλαβίας απουσιάζει από το άρθρο και οι συγκινησιακές γενικεύσεις και «συγνώμες» απλώς συντελούν στην μετατόπιση των πολιτικών ευθυνών σε κάποιους ανίκανους ή επίορκους στρατιωτικούς. Περιμένουμε πάντα περισσότερα από ένα επαγγελματικό μπλογκ. [Για όσους ενδιαφέρονται σε βάθος πάντως, το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (Δανία) διοργανώνει καλοκαιρινό σεμινάριο πάνω στο θέμα Γενοκτονία (1-19 Αυγούστου 2005).]

Μέχρι να επιστρέψουμε in full force από τις πασχαλινές δια-δρομές μας, ξαναδιαβάστε τα παλιότερα σχόλιά μας!

Advertisements

Δημοσιεύθηκε από

nootropia

Better shine than reflect.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s