Σαράντα Αιώνες Ιστορίας

Σήμερα, Παρασκευή 20 Μαίου, στις 18:30, στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, θα πραγματοποιθούν τα επίσημα εγκαίνια του Διεθνούς Συνεδρίου του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών «30 Χρόνια Υποβρύχιας Έρευνας – Απ’ το Πελαγονήσι στην Κορακιά».

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την προβολή της βραβευμένης αρχαιολογικής ταινίας των Ν. Βεργίτση και Σ. Στασινού για την μεγάλη υποβρύχια έρευνα του Ινστιτούτου στη νήσο Δοκό (1989-1992), με τίτλο Δοκός – Το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο. Ταυτόχρονα, εγκαινιάζεται Έκθεση Φωτογραφίας με θέμα τα 30 χρόνια καταδύσεων σε 40 αιώνες Ιστορίας. Την έκθεση έχει σχεδιάσει και επιμεληθεί ο Τάσος Μπέλλας και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την Κυριακή 29 Μαϊου. Το Συνέδριο και η Έκθεση αποτελούν φόρο τιμής στη μνήμη του ιδρυτή του Ι.ΕΝ.Α.Ε. και πρωτοπόρου υποβρύχιου ερευνητή Νίκου Τσούχλου (1930 – 2002).

Το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (Ι.ΕΝ.Α.Ε.) ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1973 και είναι αναγνωρισμένος, κοινωφελής, μη κυβερνητικός, επιστημονικός οργανισμός.

Σκοπός του Ι.ΕΝ.Α.Ε. είναι η οργάνωση και προώθηση της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας στην Ελλάδα, ώστε να συμπαρασταθεί και να συνδράμει στο δύσκολο έργο που επιτελεί η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (Ε.Ε.Α) του Υπουργείου Πολιτισμού, ο κρατικός φορέας που έχει ως κύριο σκοπό του την έρευνα και προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων στην Ελλάδα.

Τέλος, αξίζει ιδιαίτερα να αναφερθεί η κυκλοφορία, αυτές τις μέρες, του επετειακού 8ου τόμου του περιοδικού ΕΝΑΛΙΑ, με πλούσιο περιεχόμενο, σε ελληνική και αγγλική γλώσσα. Το περιοδικό αυτό, που ιδρύθηκε από τον Νίκο Τσούχλο και τον Γιάννη Βήχο και εκδίδεται ανελλιπώς από το 1989, αποτελεί το μοναδικό εξειδικευμένο επιστημονικό περιοδικό στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα διεθνώς. Η ετήσια έκδοσή του εντάσσεται στο πλαίσιο της τεκμηρίωσης και προβολής στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό των αποτελεσμάτων των εναλίων ερευνών του Ινστιτούτου.

Advertisements

Δημοσιεύθηκε από

nootropia

Better shine than reflect.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s