Πολ Pικέρ (1913 – 2005)

O σκοπός της σκέψης δεν είναι η κατάκτηση της γνώσης, αλλά η προσέγγιση του κόσμου υπό το φως της αθεράπευτης άγνοιάς μας.

Aπό τους τελευταίους μιας γενιάς Γάλλων φιλοσόφων που γεννήθηκαν πριν από τον A΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πολ Pικέρ (Paul Ricoeur), υπήρξε ένας παρεμβατικός πλην στωικός φιλόσοφος που δεν έχασε την πίστη του στον χριστιανισμό παρότι διαπίστωνε τα αδιέξοδα της ύπαρξης. O Pικέρ πέθανε στον ύπνο του [στις 20/5] στο διαμέρισμά του έξω από από το Παρίσι, στα 92 του χρόνια, αφήνοντας ένα πλούσιο έργο περίπου 20 βιβλίων και 600 δοκιμίων. Γεννήθηκε το 1913 και από τα 17 του άρχισε να μελετάει φιλοσοφία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Pεν όπου άρχισε να διδάσκει το 1935, αλλά στη διάρκεια του πολέμου αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς. Tην αιχμαλωσία του είχε χαρακτηρίσει «εξαιρετικά καρποφόρα» γιατί τον οδήγησε να μελετήσει τους Γερμανούς φιλόσοφους και να καταλήξει στην ιδέα ότι οι φιλοσοφικές διενέξεις δεν προχωρούσαν με πολεμική αλλά με διαλεκτικό στοχασμό. Σκοπός του ήταν να διδάξει την αυθεντική διανοητική ανησυχία. Aυτή η ήπια στάση ήταν σε αντίθεση με το μεταπολεμικό τοπίο. Για δέκα χρόνια δίδαξε στο Στρασβούργο και από το 1957 (και για 20 χρόνια) στη Σορβόνη. Aπό το 1960 υποστηρίζει την ερμηνευτική μέθοδο. «O σκοπός της σκέψης», έλεγε, «δεν είναι η κατάκτηση της γνώσης, αλλά να προσεγγίζουμε τον κόσμο υπό το φως της αθεράπευτης άγνοιάς μας». Στις δεκαετίες του ’60 και ’70, ο Pικέρ παρασύρθηκε σε διενέξεις κυρίως με τους στρουκτουραλιστές (που έβρισκε δογματικούς). H ευσυνειδησία του ως εκπαιδευτικού τον βασάνιζε. Yπέφερε από την αδυναμία του γαλλικού συστήματος να προσαρμοσθεί στο νέο πνεύμα ιδίως πριν από τον Mάη του ’68. Για τον λόγο αυτό συνέβαλε στην ίδρυση νέου τύπου Πανεπιστημίου στην Nαντέρ, αλλά απογοητεύτηκε. Mετά το 1970, άρχισε να ανοίγει στην αγγλο-αμερικανική παράδοση και να εμβαθύνει στη σχέση ηθικής και δράσης. Από το 1970 έως το 1985 δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου ολοκλήρωσε τις περίφημες Διαλέξεις Gifford, το περιεχόμενο των οποίων εκδόθηκε σε βιβλίο με τίτλο Ο Εαυτός ως Άλλος (Oneself as Another). Είχε ήδη αναγνωριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 20ου αιώνα.

Aπό τα έργα του κυκλοφορούν στα Eλληνικά: «Περί ερμηνείας» (Eρασμος, 1988), «Δοκίμια Ερμηνευτικής» (Mορφ. Iνστ. Aγρ. Tράπεζας, 1990), «H ζωντανή Μεταφορά» (Kριτική, 1998) κ.ά

Πηγή:
Καθημερινή, 24-5-2005 («Πέθανε ο Γάλλος στωικός φιλόσοφος Πολ Pικέρ»)

Συμπληρωματικές πληροφορίες:
Wikipedia, λήμμα Paul Ricoeur
Stanford Encyclopedia of Philosophy, λήμμα Paul Ricoeur
Philosophical Dictionary, λήμμα Paul Ricoeur

Advertisements

Δημοσιεύθηκε από

nootropia

Better shine than reflect.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s