Πράξετε τα δέοντα

Image Hosted by ImageShack.us

Σ’ ένα πρόσφατο σεμινάριο ηγεσίας σε εργασιακό περιβάλλον, παρουσιάστηκε η παρακάτω άσκηση στους συμμετέχοντες: Μια όμορφη κοπέλα (βλ. φωτό), η R, ζεί σ’ ένα νησί στη μέση της λίμνης. Είναι ερωτευμένη, τρελλά, με τον Z που ζεί στην πόλη της απέναντι όχθης. Μόνος τρόπος να περάσει είναι η βάρκα του Χ (ορίστε και ο ferryman). Ο οποίος όμως της ζητάει σεξ αντί για εισιτήριο. Η R συμβουλεύεται τον καλό φίλο της Y (στο νησί): αυτός αρνείται να πάρει θέση, λέγοντας ότι είναι δικό της θέμα. Τελικά, η R, τρελλή από έρωτα, «κάθεται» στον βαρκάρη Χ και περνάει απέναντι. Τρέχει και τα λέει όλα στον Z. Αυτός, τη χλευάζει, την διώχνει, και μετά περνάει στο νησί και σπάει στο ξύλο τον Y γιατί δεν έπραξε τα δέοντα.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τα πρόσωπα της ιστορίας ως προς την ορθότητα των πράξεών τους. Αφού το σκέφτηκα λίγο, είπα να στείλω μέσω του μπλογκ μια ανοικτή επιστολή-σχόλιο στα παιδιά του e-rooster blog.

Kύριοι «Κόκκορες»,

Θα ήθελα να προσυπογράψω το «ζουμί» αυτού του πρόσφατου ποστ σας (Who Pays the Ferryman?). Το πώς όμως, χρησιμοποιείτε (και χρησιμοποιείται) αυτό το ζουμί, είναι άλλη υπόθεση.

Βασικά, υπάρχει (πρωτίστως) ένα ζήτημα αισθητικής. Η νέα όψη του μπλογκ σας είναι άθλια. Ο κόκκορας θέλει σφάξιμο. Τα χρώματα και οι συνδυασμοί που επιλέξατε είναι παράλογα. Οι νέες γραμματοσειρές είναι οι πλέον ακατάλληλες για οθόνη. Και το βλήτο στη φωτό (profile) του S G που μοιάζει να σκαλίζει τη μύτη του, με αποκαρδιώνει. Γιατί δεν έβαλε μια ωραία μοντέλα με προκλητικά χείλη ή έστω την (επίκαιρη) Παπαρίζου; Πώς μετά απ’ αυτά να μου κάνει καρδιά να συζητήσω εποικοδομητικά; Ε;

Τέλος (πάντων), γιατί δεν απαντάται η ερώτηση «πώς» θα μπούμε στο «σωστό δρόμο» ώστε (ως χώρα) να καταλήξουμε μ’ ένα βελτιωμένο σκηνικό; Εδώ γκρινιάζετε πως η κυβέρνηση έχει πολύ εξουσία στα χέρια της και παρ’όλα αυτά δεν είναι σε θέση να κάνει τίποτα: δέσμια των διαπλοκών, των συντεχνιών, των νταβατζήδων κλπ. Δέσμια του Φρενοκομείου. Σύμφωνοι. Και πώς διάολο θα εξαφανιστούν όλα αυτά; «the hard way», λέτε. Επειδή έχω διαβάσει στο μπλογκ σας ότι όλα τα μαγικά περί Άνταμ Σμιθ και Αόρατης Χειρός και του Ορθού Δρόμου της Ελεύθερης Αγοράς προϋποθέτουν και ισχύουν μόνο υπό καθεστώς ισονομίας και ευνομίας, μάλλον το ξεχνάμε αυτό το σχέδιο (εσείς δεν το ξεχνάτε πάντα, εκεί, επιμένετε να ελπίζετε ότι θα έρθει έτσι η ισονομία) αν βιαζόμαστε. Και καλά θα κάνουμε να βιαζόμαστε αν είναι να μείνει κανείς μας… Φαντάζομαι λοιπόν ότι προέχει να σφυρηλατηθεί στη συνείδηση και τη νοοτροπία του λαού η προτίμηση της ευνομίας και να ισχύσει από το κράτος και τοπυς λειτουργούς του η ισονομία. Ωραία, πάρα πολύ ωραία: να εκπαιδεύσουμε τον λαό λοιπόν. Θα τον εκπαιδεύσει η όποια κυβέρνηση (που έχει στο κάτω-κάτω και την [υπερ]εξουσία); Χμμ.. Μα αυτή τον χάλασε και τον χαλάει! Μήπως να τον εκπαιδεύσουμε οι όποιοι Πεφωτισμένοι (βάζω κι εμένα μέσα, είδατε;). Ναι, ναι! Μα πώς; Όχι βέβαια με άρθρα σε μπλογκ και περιοδικά που κυκλοφορούν μεταξύ τετρακοσίων γνωστών και φίλων. Μήπως πρέπει να κάνουμε καμιά επαναστασούλα; Χμμμ, καλό ακούγεται. Και το «διεφθαρμένο κατεστημένο»; Λετε να κάθεται να μας κυττάει; Να κάνουμε ένοπλη εξέγερση; Ε, ας κάνουμε, σιγά τώρα. Μα αυτά τα λένε οι κομμουνιστές – σιγά μωρέ, σιγά τη διαφορά [λέω εγώ]. Μήπως να κάνουμε την ένοπλη εξέγερση και να χώσουμε στα μυαλά των διεφθαρμένων συμπολιτών μας με συνοπτικές διαδικασίες την Αλήθεια και μετά να ανοίξουμε την πόρτα στην Ελεύθερη Αγορά να πάμε όλοι μαζί μπροστά; Ναι, ναι, για το καλό όλων (και των κομμουνιστών). Και η δημοκρατία; Προσωρινή παύση, τι διάολο, αν είναι για το καλό. Εδώ ο Μάο το έκανε αυτό σε δις Κινέζους και τώρα είναι σχεδόν έτοιμοι να σαρώσουν τις ελεύθερες αγορές. Είναι λοιπόν πιθανό και οι κομμουνιστές να είναι μαζί μας! Και ποιά θα είναι η διαφορά; Το χρώμα των στολών; Τα αρχικά του κόμματος (αντί για ΚΚΚ να είναι ΦΦΦ; Φάτε Φιλελεύθερες Φόλες (ζώα);) Η προαποφασισμένη ημερομηνία λήξης [χε χε] της Πεφωτισμένης Αυταρχίας; Η κατοχύρωση της ορθότητας της Αλήθειας (μας) μέσα από επιστημονικές διαδικασίες Πιστοποίησης και Αξιολόγησης; Ματαίως ρωτάω… Μάλλον δεν σας ενδιαφέρει. Δεν σας ενδιαφέρει γμτ;

Μόλις βρείτε τ’@@ να αφήσετε το πιπίλισμα της θεωρίας πως «δημοκρατία και ελεύθερη αγορά πάνε χέρι-χέρι» και να παραδεχτείτε δημοσίως την υποβόσκουσα πεποίθησή σας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η σύγχρονη αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία και ο κρατικισμός στον οποίο αναπόφευκτα διολισθαίνει, είναι ένα ατελές, αντι-δημοκρατικό και οπισθοδρομικό πολιτικό σύστημα το οποίο επιφέρει μόνο δεινά στο μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών ως οικονομικών αυτουργών (επιχειρηματιών, επενδυτών, εργαζομένων) και συνάμα αποτελεί διαρκή τροχοπέδη στο πλήρες ξεδίπλωμα της Οικονομικής Ευαρχίας της Ελεύθερης Αγοράς, και την κρυφή επιθυμία σας να αντικατασταθεί από ένα Νέο, «α-δημοκρατικό» πολιτικό σύστημα Εγνωσμένου (έστω, σε σας!) Απόλυτου Δικαίου που θα διαχειρίζεται λιτά, διακριτικά, αξιόπιστα και αποτελεσματικά το «Κράτος», εγώ ως και στο μπλογκ σας θα γράφω — αρκεί ν’ αλλάξουν τα χρώματα και να μπουν και μερικές μοντέλες στη μόστρα. Αφού πληρωθούν για να μας τα δείχνουν βέβαια, ως είθισται στην ελεύθερη αγορά: ό,τι έχει (ξε)πουλάει ο καθένας.

Γιατί τότε θα έχουν ξεμασκαρευτεί τα γλυκά «δημοκρατικά» επιχειρήματα και οι διαφορές απ’ τους ολοκληρωτιστές της «αριστεράς» σε πολιτικό επίπεδο θα είναι τόσο αμελητέες, που ούτε ένα μυρμήγκι δεν θα χωράει να περάσει ανάμεσά τους.

Χρουμφ.

Ποτέ χωρίς μουσική! Άκουγα Tom Ze (κυρίως) όσο το χτυπούσα αυτό το αριστούργημα. Βαράτε τώρα.

Advertisements

Δημοσιεύθηκε από

nootropia

Better shine than reflect.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s