Επιστροφή στο Μέλλον

Tell me and I forget. Show me and I remember. Involve me and I understand.
–Chinese proverb

Περίπου δύο μήνες πριν, είχα επισημάνει στο αγγλόφωνο blog μου (dystropia), έναν δικτυακό τόπο με μια πολύ ενδιαφέρουσα μελλοντολογική εκδοχή για την Πληροφόρηση, τη Δύναμη της Γνώσης και το Ψηφιακό Μέλλον της Δημοσιογραφίας. Το είχα σημειώσει, περιμένοντας κάποια συνέχεια ή αντίδραση. Κρίμα που δεν το είχα αποθηκεύσει κάπως, γιατί σήμερα που επισκέφτηκα τον τόπο δεν φορτώνει πια (ίσως ένα temporary glitch?). Δεν γνωρίζω ποιοί βρίσκονται πίσω από τον τόπο αυτό, αλλά δεν έχει πολλή σημασία, πραγματικά. Μία είδηση που βρήκα το Σαββατοκύριακο στην ηλεκτρονική εκδοχή της Γερμανικής Der Spiegel μου προξένησε μια κρυάδα στη σπονδυλική στήλη και σκέφτηκα πόσο πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθούν οι «προφητείες» του τόπου από όσο πίστεψα καταρχήν.

Στο Sign and Sight παρουσιάζεται το Google Print Project, κάτι σαν μια μοντέρνα εκδοχή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, στοχεύοντας στην ψηφιοποίηση του συνόλου της έντυπης Γνώσης και την παροχή της μέσω του Διαδικτύου. Δεν είναι απλή επιχείρηση, αλλά υπάρχουν σύμμαχοι στην αγορά ήδη: το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Amazon.com έχει δοκιμαστικά αρχίσει να αξιολογεί την πλατφόρμα Α9 και το «Search Inside the Book» με όσους εκδοτικούς οίκους έχουν συμφωνήσει, με στόχο την αύξηση πωλήσεων φυσικά. Το Google Print έχει συμφωνήσει με τις μεγαλύτερες αγγλόφωνες βιβλιοθήκες των ΗΠΑ (New York Public Library, Harvard University, Stanford) αλλά και την Bodleian της Οξφόρδης, για την άμεση ψηφιοποίηση 15 εκατομυρίων τόμων που αυτές περιέχουν. Σήμερα, κινείται στην Ευρώπη ώστε να συμφωνήσει ανάλογως και για περιεχόμενο σε γλώσσες εκτός των Αγγλικών.

Μπορεί πραγματικά να σκεφτεί κάποιος ότι είναι παράλογo project, ειδικά με τα προβλήματα Δικαιωμάτων με τους εκδότες δεν έχουν επιλυθεί. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Επίτροπος Viviane Reding αρμόδια της Κοινωνίας της Πληροφορίας, πρόσφατα υποσχέθηκε 36 εκατομύρια Eυρώ για την αναπτυξη μηχανής αναζήτησης και 60 εκατομύρια Ευρώ για την ψηφιοποίηση περιεχομένου. Ίσως αυτή η κίνηση να είναι η Ευρωπαϊκή αντίδραση στον «πολιτιστικό ιμπεριαλισμό» του Aμερικάνικου Google. Υπάρχουν όμως φωνές που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή επιλογή της προσπάθειας «συνεταιρισμού» με το Google Print Project και εξουδετέρωσης πιθανού πολιτιστικού κινδύνου. Αυτό σύμφωνα με το παρελθόν της Γαλλίας και της επιμονής της για την εξαίρεση των πολιτιστικών αγαθών από τη Συνθήκη GATT γίνεται πάλι επίκαιρο σήμερα, την επαύριο του Γαλλικού «Οχι» στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη.

Advertisements

Δημοσιεύθηκε από

nootropia

Better shine than reflect.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s