Σημαιολογικα ΙΙΙ

Μετά τις παρατηρήσεις του φιλτάτου Sraosha επί των θεμάτων που μας παρουσίασε ο vague tourist περί Σημαιών και συμβόλων, έκρινα σκόπιμη την ανάρτηση μιας πολύ επίκαιρης σημαίας: της Αυστριακής. Θα παρατηρήσουν οι γνώστες ότι η Αυστριακή σημαία που βλέπουμε στις συνάξεις των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. (π.χ.) δεν κοσμείται από τον (πρώην αυτοκρατορικό) Αετό. Σύμφωνοι. Αυτή είναι η σημαία της Αυστρίας με τον κρατικό θυρεό – αγνοώ σε ποιές περιπτώσεις την αναρτούν οι Αυστριακοί, σίγουρα όμως είναι αυτή που κοσμεί την Προεδρία της Δημοκρατίας τους. Εξ άλλου, ο Αετός της είναι και ο λόγος που την ανεβάζω εδώ.

O Αετός των Αυστριακών κυττάει τη Δύση. Δεν τον ενδιαφέρει η Ανατολή; Πιθανόν. Στα νύχια του κρατάει (οποία έκπληξις!) Σφυρί και Δρεπάνι. Και απ’ τα πόδια του κρέμονται -σπασμένες- οι αλυσίδες. Εξαιρετικά πλούσια η σημειολογία των συμβόλων του θυρεού. Γεμάτος απορία μένω θωρώντας τα – μα είναι σύμβολα αυτά κατάλληλα για μια χώρα που έσπασε τα μούτρα του Σουλεϊμάν τον 16ο αιώνα, που πρωτοστάτησε στην Αντι-Μεταρρύθμιση τον 17ο αιώνα, που κατέπνιξε όσες εθνικές επαναστάσεις μπορούσε και στήριξε την Ιερά Συμμαχία με τον Μέττερνιχ τον 19ο αιώνα; Πού είναι η (σήμερα κακόμοιρη και κουρασμένη απ’ τις εξαντλητικά πιεστικές συνομιλίες) Υπουργός Εξωτερικών της Αυστριακής Δημοκρατίας να μας εξηγήσει γιατί ούτε μια ματιά δεν θέλει να ρίξει πια προς Ανατολάς (μα αφήνει αυτό το βλέμμα του Αετού στους Αλβανούς και τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως);

Advertisements

Δημοσιεύθηκε από

nootropia

Better shine than reflect.

4 σκέψεις σχετικά με το “Σημαιολογικα ΙΙΙ”

  1. Το δεύτερο (το προς Ανατολάς) κεφάλι του δικέφαλου αυστριακού αετού αφαιρέθηκε το 1919 με την τυπική κατάλυση της φεουδαρχικής-πολυεθνικής Αυτοκρατορίας. Νομίζω πως τότε μπηκε και το σφυρί με το δρεπάνι, συμβολίζοντας την αυστριακή εργατιά. Οι σπασμένες αλυσίδες είναι του 1945, όταν έπεσε ο Ναζισμός.

    Όσο για την υπεράσπιση της Βιέννης, το 1683 την ανέλαβε ο Γιαν Σομπιέσκι, βασιλιάς της Πολωνίας. Το 2004 ξύπνησαν και οι Αυστριακοί και κάνουνε ξου τον κακό Τούρκο.

  2. lefty: Να το φροντίσουμε, να σας δώσουμε άπλετο χώρο!

    sraosha: Ωστε έτσι – έκοψαν το ένα κεφάλι οι βάρβαροι! Οποία ζωοφιλία! Για το σφυροδρέπανο διατηρώ μια επιφύλαξη πάντως – το νεώτερο Αυστριακό Κράτος νομιμοποιήθηκε με Σύνταγμα το 1920 και σύντομα διολίσθησε σε μια φασίζουσα δικτατορία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s