All work and no play

Κάθε τόσο, κάποιος φιλοτιμείται και κάνει μια εκπομπή για την ανεργία. Είναι πιασάρικο θέμα.
Αυτές οι εκπομπές έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως ανθρωπολογικό. Είχα δει της Στάη πριν πολλούς μήνες. Χτες είδα τον Πρετεντέρη.
Νοσηρή περιέργεια – μάλλον αυτό με ώθησε να δω ξανά τον Γιακουμάτο. Αυτός ο τύπος, πέραν του μεγάλου προβλήματος άρθρωσης και ομιλίας που έχει, είναι και παντελώς ανίκανος να συζητήσει. Έχει πολλά τικ, κάθε τόσο κλείνει το μάτι του, στραβώνει το στόμα του, και φαίνεται σαν να γελά ειρωνικά με τους ανέργους που βγαίνουν να μιλήσουν. Μπορεί και να το κάνει στ’ αλήθεια και να μη φταίει το τικ του βέβαια….
Χτες, λοιπόν, δοκιμασμένη συνταγή: ο Γιακουμάτος, ο Μάνος (αυτός που μαγειρεύει κιόλας), ο Μητρόπουλος (καθηγητής Εργατικού Δικαίου), δύο δημοσιογράφοι (ο ένας ήταν ο Τσαρούχας), ο Πολυζωγόπουλος της ΓΣΕΕ και τρεις άνεργοι διαφόρων ηλικιών και καταστάσεων (η μία και σεισμόπληκτη, ο άλλος με 4 παιδιά). Έδειξαν τους ανέργους της Νάουσας – τους οποίους ο Γιακουμάτος κατηγόρησε για οκνηρία (εδώ γελάμε). Τους ανέργους της Χαλκίδας (ένας ψυχίατρος είπε ότι 1 στους 5 έχει αυτοκτονικό ιδεασμό και διάφορες άλλες παθήσεις, κατάθλιψη και τα λοιπά). Τους ανέργους της ΒΙΟΜΑΓΝ, του ΔΕΡΙΓΚ, της ΤΡΙΚΟΛΑΝ, της κατασκευαστικής ζώνης στον Πειραιά. Ανθρώπους νέους, γκριζομάλληδες στην ηλικία του πατέρα μου, απελπισμένους γιατί τα παιδιά τους είναι επίσης άνεργα. Μου πιάστηκε η ψυχή. Εντάξει, κι εγώ άνεργη είμαι, αλλά δεν συγκρίνεται το συναίσθημα να μην μπορείς να φροντίσεις κάποιον που εξαρτάται από εσένα….καμία σχέση.
Η συζήτηση άρχισε όπως κάθε συζήτηση για την ανεργία με τον Γιακουμάτο: με απλή αριθμητική. Φωνές, διαφωνίες και μαύρο κακό για το ποιές μετρήσεις των ανέργων είναι σωστές. Ποιό ποσοστό είναι το σωστό – μη λέμε και υπερβολές λέει ο Υπουργός, δεν είναι και τόσοι. Είναι λιγότεροι. Περισσότεροι είναι, αλλά τέλος πάντων. Και ποια υπηρεσία έχει το σωστό ποσοστό, ποιά πιστεύουμε, ποιά ακολουθούμε, ε είναι τόσες χιλιάδες, να τ’ αφήσω ή θα βαρυστομαχιάσατε;
Κάπως έτσι συνεχίστηκε η κουβέντα. Με τον Γιακουμάτο να ψευδίζει, να τραυλίζει, να μην μπορεί να μιλήσει – στην κυριολεξία, δεν μπορεί να μιλήσει. Έχει πρόβλημα. Παρόλα αυτά, να ενίσταται για την εγκυρότητα των αριθμών και των δηλώσεών του περί οκνηρίας των ανέργων της Ημαθίας. Για τους επιχειρηματίες που πήραν επιδοτήσεις αλλά παρόλα αυτά, έκλεισαν τα εργοστάσιά τους εδώ και τα πήγαν σε βαλκανικές χώρες. Με τους άλλους να διαφωνούν και τους τρεις ανέργους να κοιτούν, όπως κι εγώ, έκπληκτοι, περιμένοντας να ακούσουν κάτι χρήσιμο από όλη αυτή τη βαβούρα.
Προσωπικά, δεν άκουσα κάτι χρήσιμο. Για άλλη μια φορά, πιάστηκε η ψυχή μου με τις ιστορίες των ανθρώπων που άκουσα. Σκέφτομαι τι άραγε να περιμένουν, τι άραγε να προσπαθούν. Πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεις κίνητρο για να μην τρελαθείς.
Και δεν έχω να τους πω τίποτα χρήσιμο. Όπως δεν έχω να πω τίποτα χρήσιμο και στους περισσότερους φίλους μου που, όπως κι εγώ, είναι άνεργοι εδώ και πολύ καιρό. Αντ’ αυτού, προσπαθούμε να παρηγορήσουμε ο ένας τον άλλον, όσο αυτό είναι δυνατόν.
Όσο για τις άναρθρες κορώνες του κάθε ζαβού Υπουργού, τα είπε ο Wittgenstein καλύτερα από μένα: Για όσα δεν μπορεί να μιλάει κανείς, για αυτά πρέπει να σωπαίνει.

Advertisements

One thought on “All work and no play”

  1. By definition (αξιωματικά, πώς να το πω) πάνελ που περιλαμβάνει Γιακουμάτο, Πολυζωγόπουλο και Τσαρουχά(!!) – και μάλιστα υπό τον Πρετεντέρη, είναι απολύτως αδύνατον να καταλήξει οπουδήποτε ή να αρθρώσει οποιασδήποτε μορφής χρήσιμο λόγο…

    Χαρά στο κουράγιο σου. Ελπίζω να δώσανε στους ανέργους-κομπάρσους ένα πιάτο φαϊ τουλάχιστο για τον κόπο τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s