Μάρτα

Τη βρήκαμε μέσα στο δωμάτιο, έστρωνε τα κρεβάτια μολονότι ήταν για τα καλά μετά τις 12. Μικροκαμωμένο σώμα αλλά με κατάξανθα μαλλιά και κάτι εκτυφλωτικά μπλε μάτια μας, μάγεψε. Πολύ ευγενική, από τα σπαστά αγγλικά της, γρήγορα καταλήξαμε πως είναι κάπου από την κεντρική Ευρώπη. Μετά από λίγο, μας είπε από μόνη της Πολωνία, με την Τ. ανταλλάξαμε θλιμμένα και συγκαταβατικά βλέμματα, τι τραβάνε κι αυτά τα κορίτσια, τόσο όμορφα και να σφουγγαρίζουν πατώματα σε μαύρα δωμάτια στη Σίφνο. Έφυγε 10 λεπτά αργότερα αφού φρόντισε να μας καθησυχάσει πως θα αλλάζαμε σε μεγαλύτερο δωμάτιο. Το καλό με το ότι τα δωμάτια ήταν αδήλωτα (τι να την κάνω, ρε κορίτσια, την ταμπέλα; Για να χτυπάει συνεχώς το τηλ; μας είχε απαντήσει νωρίτερα ο ιδιοκτήτης όταν η Τ. παρατήρησε πως δε φαινόταν πουθενά ότι πρόκειται για ενοικιαζόμενα) ήταν πως οι ιδιοκτήτες δεν εμφανίζονταν σχεδόν καθόλου, οπότε η Μάρτα είχε μια σχετική ελευθερία να παίρνει αποφάσεις. Μόλις έκλεισε την πόρτα, εκφράσαμε ελεύθερα τη φεμινιστική / προλεταριακή μας αποδοκιμασία. Κάναμε και κάποιες υποθέσεις για τα ψίχουλα που θα παίρνει, μάνι μάνι καταλήξαμε: στο τέλος θα τις αφήναμε λεφτά. Κανένα 50άρι; 75 ευρώ; Φαινόταν καλό ποσό. (μια φωνή μέσα μου ψιθύρισε «παραείσαι αισιόδοξη αν νομίζεις πως θα σου μείνουν και λεφτά»).

Τη Μάρτα τη βλέπαμε κάθε μέρα, πότε στην είσοδο, συνήθως στο δωμάτιο που ερχόταν να αλλάξει πετσέτες μόλις είχαμε ξυπνήσει, πάντα κοινωνική, τιτίβιζε για το ένα και για το άλλο. Ποιος μένει δίπλα (μία κοπέλα μόνη της, γιατί άραγε;), ποιος μένει από κάτω (ο dj του τάδε μπαρ, είναι γάιδαρος και βρωμιάρης), την ηλικία της (22), τι δουλειά θα κάνει όταν τελειώσει τις σπουδές της (δασκάλα), πως είναι το κάμπινγκ που μένει (μέτριο). Σιγά, σιγά άρχισα να κουράζομαι. Δε μου αρέσουν οι πολλές κουβέντες το πρωί, ειδικά όταν πρόκειται για κουτσομπολιό. Ακόμα με ξένισε όταν μου ζήτησε το τηλέφωνό μου για όταν έρθει στην Αθήνα του χρόνου το καλοκαίρι και δε βρίσκει κάπου να μείνει (της το έδωσα παρόλα αυτά) αλλά η πλήρης απομυθοποίηση ήρθε όταν μας εξήγησε τα εργασιακά με λεπτομέρειες. Αν δε μας ήξερα καλά, θα έλεγα πως σχεδόν απογοητευτήκαμε όταν ακούσαμε πως όχι μόνο δεν την εκμεταλλεύονταν, αλλά δούλευε 35ωρο, δεν έδινε λογαριασμό σε κανένα και τα λεφτά ήταν πολύ καλύτερα του κανονικού. ‘Όταν μία από μας παρατήρησε πως δεν είχε κοινωνική ασφάλιση, αυτή επέμενε πως ήταν καλύτερα μαύρα, δεν πλήρωνε φόρους και έτσι, μόλις ξεμπέρδευε από δω, θα πήγαινε μία εκδρομή στην Τουρκία με το φίλο της που θα συναντούσε στην Ιστανμπούλ. Έχουμε πάει; Πώς μας φαίνεται; Η φαντασίωση μας για τη στυγνή εκμετάλλευση του πρώην ανατολικού μπλοκ έγινε συντρίμμια… Ούτε σε ένα κοινωνικά προοδευτικό στερεότυπο δεν μπορεί να βασιστεί πλέον κανείς. Ήταν προφανές: είχα χάσει τον ενθουσιασμό μου για τη Μάρτα.

Την τελευταία μέρα και με την κακή διάθεση που με διακρίνει το πρωί κάθε αναχώρησης από μέρη που περνώ καλά, με το που την είδα, σηκώθηκα και πήγα στο μπάνιο, δεν άντεχα το τιτίβισμά της. Η κουβέντα όμως είχε αρχίσει ήδη πριν σηκωθώ. Το προηγούμενο βράδυ είχε γνωρίσει έναν Έλληνα στον μπαρ που της κόλλαγε. Ωχ, αναφώνησαν οι άλλες 2 φανταζόμενες το γλοιωδέστερο τέρας. Όχι, όχι, ήταν πολύ καλός και … της άρεσε, αλλά να, έχει τον φίλο της και του χρόνου θα παντρευτεί και… έπλενα πια τα δόντια μου όταν άκουσα πως είναι μαζί με το φίλο της εδώ και 6 χρόνια. Χωρίς να είμαι σίγουρη γιατί, ταράχτηκα. Με κίνδυνο να καταπιώ την οδοντόβουρτσα, φώναξα Marta, you are too young to have a boyfriend of 6 years… καμία απάντηση. Το επανέλαβα. Το ίδιο. Προφανώς με αγνοούσαν. Στο τέλος αφήσαμε 20 ευρώ. Έβαλα τα 10. Δεν είχα άλλα αλλά και αυτή ήταν τόσο κουτή …

 

 

Advertisements

8 σκέψεις σχετικά με το “Μάρτα”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s